17 Ocak 2009

2010 Yılında Yeni Öss Sistemi Geliyor

İşte yeni ÖSS

YÖK, 195 dakikalık tek sınavı kaldırıyor.

2010'daki yeni sistemle iki ayrı sınav, ikinci sınavda da 4 ayrı test ve 1 yabancı dil sınavı olacak. Testler iki haftaya yayılacak, fakülteler 'testine göre' öğrenci alacak.


Akşam'dan Kıvanç El'in haberine göre, 2010 yılında ÖSS'de yapılacak köklü değişiklikler konusunda önerilen sistemin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yeni sistemde öğrencilerin kaderini 195 dakikalık tek sınav belirlemeyecek. Öğrenciler temel sınavın yanında 2 haftaya yayılan 4 farklı dersin testleriyle karşılaşacak, çözdükleri testlere göre bölümlere yerleşecek.

Önceki gün YÖK Genel Kurulu'nda ele alınan sistemde öğrenciler, nisan ve haziran aylarında olmak üzere iki aşamalı sınava girecek. Nisan ayında temel bilgilerin yer aldığı sınavda belirlenecek barajı geçenler haziran ayındaki sınavlara girecek.

YÖK'ün önündeki yeni sistem şöyle:

l Nisan'daki sınavda öğrencilere basit düzeyde Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Psikoloji soruları yöneltilecek.

l Haziran'da 2 haftaya yayılan 4 farklı ders testi öğrencilere uygulanacak. Bu testler; 'Matematik', 'Edebiyat', 'Fen' ve 'Sosyal' testlerinden oluşacak.

l Matematik okumak isteyenlerin sadece bu teste girmesi yetecek. Fakülteler hangi testlere göre öğrenci alacağını açıklayacak.

l Moleküler Biyoloji ve Genetik okumak isteyen bir öğrenci 'Matematik' ve 'Fen' testini çözecek. Fen testi içinde yer alan 'Biyoloji' sorularının standart sapmaları da farklı hesaplanacağından 'Biyoloji' sorularının önemi artacak.

l Yabancı Dil bölümlerinde okumak isteyenler 2 haftalık sınavın haricinde 3'üncü hafta ayrı bir Yabancı Dil Sınavı'na girecek.

l Meslek lisesi öğrencileri de genel lise öğrencileri ile aynı şartlarda sınava girecek. 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları'na sınavsız geçiş hakkı kaldırılacağından meslek liseliler 'Temel' düzeydeki sınavın ardından puanlarına göre 2 yıllık fakültelere de yönelebilecek.

l 4 yıllığa gitmek isteyen meslek lisesi öğrencilerinin önü de kapanmayacak. Meslek liseliler, 4 teste girerek mezun oldukları alan dışında istedikleri bölümlere yerleşebilecek.

Örneğin, bir teknik lise makine, motor gibi bölüm öğrencisi, 2 yıllık okumak isterse sadece 'Temel' düzey sınavına girip üniversiteye yerleşebilecek. 4 yıllık bölüme gitmek isterse 2'nci aşama sınava girecek. Hangi bölümü okumak istiyorsa o bölümle ilgili belirlenen testi çözecek. İsterse 4 testi de çözüp bölüm hakkını artıracak.

İmam hatip lisesi öğrencileri de istedikleri bölüme istedikleri testi alarak gitme hakkına sahip olacak. 28 Şubat öncesi dönemde imam hatip öğrencilerinin de arasında olduğu meslek lisesi öğrencileri istedikleri alanlarda tercih yapabiliyordu.

2010'A YETİŞİR

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan: Sınavlar, iki haftaya yayılacak. İlkine girenler, taban puanı geçtiklerinde 2. sınava da girme hakkı kazanacak. Öğrenci, 'Ben Matematik ve Edebiyat testlerini yanıtlayacağım' diyebilecek. Bir başka öğrenci de 'Ben bütün testlerde şansımı deneyeceğim' deme hakkına sahip olacak. Ama mantıklı olan Fen bölümü mezunu bir öğrencinin Fen testini yanıtlamasıdır. Sözel bölüm mezunu öğrenci, 'Ben Fen testini çözeceğim' derse o konuyu daha önce öğrenmediği için sıkıntı yaşayabilir. Ayrıca bu sistemde ortaöğretim başarı puanının sınav puanlarına belli bir şekilde eklenmesi gerekir ki o konu konuşulmadı, o ayrı bir boyutudur. Fakültelerin ihtiyaçlarına göre çok sayıda puan türü tanımlayabiliriz. Birisi mesela Fen testi içinde yer alan Kimya puanına daha ağırlık verir, biri Fizik sorularına. Kabul edilirse sistemi 2010'a yetiştiririz.

66 yorum:

sanane dedi ki...

NE SAÇMA YA SÖZELLERİN ÖNÜNÜ KAPIYORLAR BU SEFERDE. Bİ MESLEK LİSESİ NASIL SÖZEL ALANDAN YADA FARKLI ALANDAN TERCİH YAPABİLİR Kİ ÖLE Bİ HAKKI VAR MI YA. SÖZELDE OLAN MESLEKLER 1 ELİMİN PARMAGINI GEÇMİYO NE BU ADALETSİZLİK 2 3 TANE DÜZGÜN MESLEK VAR ONLARIDA MESLEKLER ELİMİZDEN ALICAK YA BİZ NOLUCAZ ? ONLARIN HEM GARANTİSİ VAR HEMDE ALAN DIŞI TERCİH YAPIO BİLSEM BENDE MESLEGE GİDERDİM. HUKUK TM DE ŞUNA BAK NE KDR MANTIKSIZ HUKUKA Bİ SÖZELCİ BEYNİ GEREKİYO TM EZBERDEN NE ANLAR. SÖZELDE OKDR ZEKİ OKDR HUKUKAUYGUN ÖGRENCİLER VARKEN GİDİP TM YE KOYMUŞLAR TAMAMEN YANLIŞ HUKUK SÖZELDE OLMALI. ELİMİZDEN BÜTÜN MESLEKLERİ ALDINIZ YTR ARTIK. PİSKOLOJİ SOSYOLOJİYİ BİZ GÖRÜOZ İNEK GİBİ BİZ ÇALIŞIYORUZ AMA YİNE TM LER YARARLANIO ONLAR PİSKOLOK OLUO. ALLAH SİZEAKIL FİKİR VERSN.

merve dedi ki...

ya sana katılıyorum ya aynen oyle bende sozel ogrencısıyımm ve bunları anlayabılıyorumm gercekten adaletsızlıkk yazıklar olsunn yaa

DERYA dedi ki...

arkadaşlar çok yanlış düşünüyosunuz meslek liselilere tm lilere onların mesleklerine karışıcağınıza oturup şimdiden çalışın ayrıca siz zaten başarılıysanız yeni öss sisteminde sınava girersiniz dereceleri alırsınız istediğinz mesleği seçersiniz yeni sistem herkese hak tanıyo sen sözelcisin sayısal soruları cevaplayamazsın yada eşit ağırlık sorularını cevaplayamazsın demiyor lütfen sistem hakkında yeterli bilgi edinmeden böyle çıkışlar yapmayın ayrıca sözel öğrencisi olmayı sen istedin hukuk okumak istiyosan onun bölümünün eşit ağırlık olduğunu bilmeden mi bölüm seçtin diye sorarlar adama bi kere yanlış karar vererek ne istediğini bilmeyerek sonrada böyle başka bölümlere mesleklere veryansın ederek hiç bi yere gelinemez tecrübeli biri olarak konuşuyorum ister önem verirsin ister vermezsin sonuçta yaptığın yanlışın neresinden dönersen karardır...

aynur dedi ki...

ya benc hukuk sölde olmlı hukuk le mat ne alaka şimdi yha bu ösym gerçekten szele bir şey bırakmdı hukuk sözel olmlı gerçekten yha inş hukuk sözele geçer ösym duy sözelcileri

vedat dedi ki...

bunlar ne yapmaya çalışıyo ya adam gibi bilgi versinler bari ööffff

serap dedi ki...

adam akıllı acıklamalar yapsanızaya bütün ögrenciler sizi bekliyor

burak dedi ki...

aslında bence sınav sisteminin böyle olması daha iyi herkes ilgi alanına göre soruları çözecek öğrenci daha bilinçli olacak. benim merak ettiğim birinci bölümde yaptığın puan ikinci bölümü etkiler mi eğer etkilemiyosa üniversite öğrencisi olarak sınav bi daha girecem.bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim

thisrock dedi ki...

arkadaşlar üzülerek söylüyorum ki bu sitemde berbat sözelden siz gidipte felsefeyi,sosyolojiyi hukuğu alırsanız yeni gelecek sistemden ne hayır bekliyebilirsiniz ki ama felsefe ve sosyolojinin sözele geçeceğini duydum eğer geçerse bir yanlıştan dönülmüş olur ama kurulan düzen berbat olduktan sonra neye yarar en iyi sistem bundan 10-15 yıl öncekiydi bence çok iyi olmasada bundan iyiydi ne diyeyim Allah bu baştakilere bizi anlamalarını nasip etsin.

beko dedi ki...

ben lise 1 deyim, derslerim çok iyi değil ts mi seçsem yoksa mesleğe mi gitsem bana fikir verirmisiniz. meslek lisesinde katsayı kalktımı bilginiz varmı bana cevap yazarsanız çok sevinirim, ts de hangi fakülteler var

seda dedi ki...

bu sistem fencilere yaracak

ergün dedi ki...

arkadaşlar sizlere sunu söyleyeyim bence her öğrencinin basit düzeydeki o matematik türkçe sosyal sorularını yapması gerekir çünkü 2008 sorularını da inceleyecek olursanız matematik sorularının çoğu oks sorularından kolay o nedenle bence ne olursanız olun oturup biraz çalışın thomas edison demiştir ki başarının %1 i ilham %99 u çalışmaktır sizler ünüversite okuyacaksınız kendinize bir sorun bakalım
bir orta okul öğrencisi size bir soru getirdiğinde çözebiliyormusunuz. ben meslek lisesine mi yoksa normal liseye mi gideceğim diye kendisine soran arkadaşlara tavsiyem zaman o kadar ilerliyor ki her şey gelişiyor her şeyin geliştiği gibi eğitimde gelişiyor bence düzgün bir çalışma yapacaksanız olayları iyi görecekseniz meslek lisesi şu bakıma daha iyi görülmektedir. Ama şunu da belirtmek zorundayım meslek liselerine notu bozuk olanlar çalişmayan öğrenciler afedersiniz boş tenekeler giderlerse onlardan asimile olma durumunuz var. bunları da gözardı etmemek gerekir iyi bir eğitim düşünüyorsanız kendinizi çok iyi eğitmelisiniz

Ferhat dedi ki...

Ben sözeldim hedefim hukuk oldugu için tm ye gectim.Sonra yenı bır sıstem cıktı dedıler sozellerde hukuk fakultesıne gıdebılecek.Ben alttan dersı calısıp bosuna mı verdım bosamı emek harcadım sımdı?

kısakan dedi ki...

ya bu öss oyuncak olmuş ha bir değiştiriyorlar lanet olsun ya

sinem dedi ki...

ya nisAN AYİNDa yapilacak olan sinav sadece diğer sinavlara girmak için mi gerekiyor eğer gerekmiyorsa yuzde kaçi alinacak adam akilli açiklama yapsinlar

evrgoes dedi ki...

ben bu 09 sınavına gerçektn çk zordu lanet olsn bu sınava kaldım bu sene mezun olanklara acıorm hiç olmazsa biz mezunların temeli olacak onlar çk zorlanack hem okul hem yeni össss off offffff 1 ylımı yediler.. yaşlandık resmen

İBRAHİM dedi ki...

gerçekten yaparlarsa ülke yararına olacağını düşünüyorum.çalışmaya teşvik eden mücadeleye açık bir sistem. önceki sistem bilgisi kısıtlı öğrencilerin ünüversitelere kolayca yerleşmesini sağlıyordu. mutlu azınlığa hitap ediyordu. 1999 yılında 90 sayısalda 80 90 sözelde 65 net yaparak fen edebiyat kimyayı son sıralarda kazanmıştım .şimdi tekrar kendimi deneyeceğim bakalım neler yapabileceğim

ugur dedi ki...

Tm öğrencileri felsefe alanıyla ilgilenmedikleri halde tercih yapabiliyolar biz sözel öğrenciler ise yaklışık 27 tane felsefe alanı sorusu çözüyoruz buna rağmen tercih hakkımız olmuyo ösym yetkileleri madem değişiklik yapacaklar önce yaptıkları hataları düzeltip sonra değişiklik yapsınlar yapamıyolarsada işin erbabına bıraksınlar işlerini bizim hayatımızla oynamaya hiç kimsenin hakkı yok .

SEMRA dedi ki...

HERKED KENSİNE GÖRE HAKLI AMA GELİN BUNU ÖSYM BABAYA SORALIM

semra dedi ki...

asamı hasta ediyıolar var ya hayattan bıktım bir hedefim var genetik mühendisliği ama artık yeni sına v sistemini düşünecek olursak valla işim yaş ooooooooooohhhhh ne güze meslek lideeri istediğini tercih etsin O.Ö.B.P yüksek verilsin ne iş ya

pınar dedi ki...

ben eşit agırlık bölümündeyim ama sözelcilere katılıyorum haklısın arkadaşlar haksızlık yapılıo ayrıca gerçekten hukukla matematik ne alaka sırf hukuk okumak için eşit agırlık seçtim ama napim mat yapamıom yaa

neslihan dedi ki...

pınara katılıyorum gerçten bu sınav sistemini anlamadım?daha açık bir şekilde anlatsalar ne güzel olurdu

serpil dedi ki...

arkadaşlar meslekleri sövüyosunuz yok işte orta öğretim başarı punları zaten yüksek her alandan da tercih yapabiliyorlarrr ohh ne laka kebapp haksızlık falan...soruyorum size şimdi bir meslek lisesi çıkışlı öğrenci 3 yıl sizler gibi kültür dersleri görmüyo sadece branş dersleri görüyor ve kimileri maddi sıkıntıdan dersaneye bile gidemiyolar yani kendilerini kültür alanında geliştiremiyolar ve sizlerle yarışıyolar bu ne peki adaletsizlik değil mi eeeee bırakında o kadar orta öğretim puanımız yüksek gelsin ayrıca oda havadan gelmiyo bize meslek liselerinde branş derslerinden geçmeyi az bilmeyin onu da çalışarak kazanıyosun...lütfen meslek liselerini söverken biraz düşünerek sövün ayrıca korkmayın bir meslek lisesi çıkışlı öğrenci öyle kolay kolay hukuktu tıptı vs...idi yapamaz yapan sayısı nadir olur...relaxxxx

aysun dedi ki...

sLm arkadaşlar..ben lise 2 ye gectim..tam bi sayısal öğrenciyim am hukuk istiyorum tm ye geccektim öğretmenlerim hukukun sözele geciceğini sölediler bana..üzülerek istiorum sayısalı secmek istedim..ama ben hepp hukuku hayal etmştimm..başırabileceğimi de inanıordum..:(:(..yhaaa duaa edinde gecmesin sözele ama tam da değil geciceği..umarım gecmez bölümü heran değiştirebilirimm..bnm gibi düşünenler warsa yorumlarını bekliorumm..şimdi sayısala gectim de napcan tüm gün ineklicem..bnm için tm en uygundu;bi sayısal öğrencisi kadar ineklememe gerek yoktu..ayrıca sewdiğim meslekte ordaydı..matematiğim süper bişi...ama hukuku sewiorum bnce hukuk fakültesi seki öğrencileri almalı..:S::S

zerolina dedi ki...

sLM ARKADAŞLAR..ben lise 2 ye gectim..bölüm tercihimide yaptım bundan 1 hafta önce ama içimde dert olnan bi konu war ..ben tam bi sayısal öğrencisi olabilir fizik we mat'm süper ve ötesi..ama gel gelelim cok fazla sewmiorum..hem bnm sayısalda sewdiğim hiçbi meslek yook yanii öss ye calışırken hiçbi hedef koyamayabilirim önüme..fakat istediğim tek bi meslek war oda hukuk..tm yi secicektim hukukun sözle geciceğini duydum byük ihtimalle gecicekmiş:(:( kendimi hep bi avukat olarak hayel etmiştim::(.(malesef bunlar hiiç gercekleşemeyecek..bide söle bi durum war edebiyatım ii sayılmaz ama gönülden gerçekten isteyerek çılgınlarca calışabilirm hukuku kazanmak için..dua ediorum gecen her saniye içinde hukukn sözele gecmemesi için eğer gecmeze tm ye gecmiye düşünüorumm...:S:Syorumlarınızı bekliom bu konuda ltfen herkes bu konuda yorumlarını yazsın...şimdiden herkese tşkler..:D

Erdogan dedi ki...

Peki sınavı kaybedenler ne yapacak bir daha girme hakları yokmu?Eskisi gibi?

zerolina dedi ki...

ewt yha sınawı kaybedenler ne yapıcak peki:s bnm bu konuda hiçbi fkrim yook..

zerolina dedi ki...

bu arada yha hukukun hangi bölümde kalacağı konusunda bi fikri olan yok mu :(???lütfeeen yorumlarınızı beklioruum..

emrah dedi ki...

herkes sözel bölüme geçtiği için hukuk bölümünü türkçe matematik bölümüne koyuyorlar.

Dabsem Kabes dedi ki...

bilgi için teşekkür ederim.

offff of dedi ki...

ya ftr eski sisteme göre say 1 di bu sisteme göre nedir bilen war mı???lütfen cwp bekliyorumm....

türker dedi ki...

sürekli sınav sistemi değiştirmek yerine şu ortaöğretim başarı puanı denen saçmalık kaldırılsa belki biraz daha adalet sağlanmış olur çünkü özel okullar öğrencilerine bol keseden notları weriolar birde sanki her okulda aynı zorluk derecesine göre sınav olunması veya tr geneli zümre sınavları yapılmalı bir de her okolda yavşak hocalar bazı öğrencileri kayırıyor bu duruma kim engel olacak acaba adaletli bir sınav yapmak isteyenlere bir de bu soruyu sormak lazım öss saçmalığı yüzünden milyonlarca genç nesil asosyal oluyor günlük hayattan kopuyor bu da sorunlu bir toplum ortaya çıkırıyor.

beren dedi ki...

haklısınız arkadaşlar... ama bence sınav sisteminin nasıl olacağıyla ilgilenmeyin çünkü sistem össye girecek tüm öğrencileri etkiliyo.aynı şartlarda olacağınız için şimdi oturup ders çalışın.herkesin çalışmadığı zaman çalışırsanız fark atarsınız rakiplerinize..sistemli çalışmakta fayda var. nitekim ben de öyle yaptım.şu anda çü de diş hek. okuyorum...sınava girecek kardeşlerime şimdiden bol şans..köprünün sonundaki umudun ışığını görmeniz dileğiyle..

filozof671 dedi ki...

Bakın ben de sözel bölümden mezunum.Şu anda öğretmenlik yapıyorum.1999 yılından itibaren sözel bölümde bulunan hukuk,felsefe,sosyoloji,Kamu yönetimi,Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık gibi meslekler maalesef sözel bölümden çıkarıldı.Ve sözel bölümde okuyan öğrenciler buna hiç ses çıkarmadı.Arkadaşlar amaç sosyal bilimleri tamamen bitirmekti ve bitirdiler.Örneğin sözel bölümde olan TÜRKÇE öğretmenliğine yerleşmek için mutlaka matematik yapılması gerekiyor.TM bölümündeki bir öğrenci ortak meslek olduğu için Türkçe öğretmenliğini yazabiliyor.Ama sözel bölümdeki bir öğrenci Hukuku tercih edemiyor.SÖZELCİLER bu duruma bi tepki gösterin uyumayın ayakta....

Ehli DOST dedi ki...

Gençler bu kadar tasalanmaya gerek yok.Benim bildiğim kadarıyla başarılı olmayan öğrenciler sıkıntı yaratır.Sisteme laf atıcağımıza çalışıp kazanmamız lazım.Şunu unutmayın ki sistem herkez için değişti '' Sadece size özel değil ''.Çalışmaya bakın YGS ye 8 ay kaldı ben başladım son sürat çalışmaya hukuk kazanmam lazım.Siz de oturup çalışırsanız gerçekten tasalanmanıza gerek kalmıyacaktır.Sözelci arkadaşlar hukuk sözere geçemez çünkü Hukuk demek olayları birbirine bağlama yetisidir.Tarihe benzeticeksiniz ama tarih olan olayları benzetir hukuk ise güncel olayları, güncel olayları birbirine bağlama yetisi ise matematikten geçiyor bu araştırmalara göre belirlenmiş birşeydir.Arzu ederseniz araştırabilirsiniz.Tek çare çalışmak sisteme laf atmakla Üniversite kazanılmaz çünkü elden birşey gelmez.

tuana dedi ki...

@DERYA
Arkadaşım bravo valla çok doğru söylüyorsn söylediklerin gerçekten çok mantıklı ve doğru bu öğrencilerin önüne geleni ayrı ayrı yorum yapıp herkez başka telden çalarsa bu bilen öğrencileride yanlışa sürükleyecek tamam herkezin yorum yapma konuşma hakkı var ama lütfen bu yorumu yaparken mantıksız davranmasalar süper olacak ama işte arkadaşım ne yaparrsınn!

sümeyye dedi ki...

benim alanım Türkçe Matematik arkadaşma katılıyorum sisteme laf söyleyene kadar çalışın istedikten sonra herkez herşeyi başarabilir.
bu sistem daha mantıklı bence lütfen arkadaşlar mantklı davranlm ve çalşalm

çağrı dedi ki...

peki arkadaşlar yeni sistemde orta öğretim başarı puanı etki edecekmi? kimisi çok az etki edecek diyor.bana okuldan çok az bir puan geliuor buda beni biraz daha umutlandırıyor bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. herkese başarılar dilerim

çağrı akkoç dedi ki...

arkadaşlar orta öğrenim başarı puanı fazla etki etmeyecek diye bir laf dönüyor aslı varmı bilmiyorumda bana okuldan çok az bir puan geliyor.bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımın yorumlarını bekliyorum. herkese başarılar dilerim

ilknur BABAARSLAN dedi ki...

MUHENDISLIK FAKULTESINDE OKUAN BIR OGRENCI OLARAK YOKUN BOLE MUKEMMEL OTESI BIR SISTEMI UYGULAYACAGINI HIC DUSUNMEZDIM DOGRUSU COK SASIRDIM GERCEKTEN TEBRIK EDIORUM SUPPER OTESI BIR SISTEM GELIOR BENDE 2010 TEKRAR GIRICEM TIP FAKULTESI HEDEFIM ILK YILIMDA YAKLASIK 10 PUANA TEKKAMMUL EDEN BIR YUZDELIK DILIMLE GIREMEMISTIM AMA SIMDI TEKRARDAN SANSIMI DENIYCEM VE BU SISTEM BANA GUC VERDI COK AMA COK GUZEL BIR SISTEM BENCE ADAM AKILLI CALISAN OGRENCILER BOSUNA PROBLEM YAPIOR CUNKU CALISANA EN KOLAY SISTEM BU SISTEMDIR BU GUNE KADARKI OLAN SISTEMLER ARASINDA BUNA EMIN OLUN AYRICA SU HUKUK FAKULTESININ TM MI SOZELDEMI OLMASI GEREKTIGI KONUSUNDAKI TARTISMALARA BENDE SUNU SOLUORUM NE TMDE NE SOZELDE BENCE FENDE OLMALI CUNKU BIR SAYISAL BEYNI HUKUKCU OLABILR BIR SAYISALCI HEM SAYISALI HEMDE SOZELI YAPAR USTEIK SOZELCIDEN DAHA IYI YAPAR O YUZDEN HUKUKDA FENE ALINMALI BENCE KIMSE KIZMASIN BU BENIM FIKRIM UMARIM YOK BUNDADA DOGRU KARARI BI GUN VERIR .....

emre dedi ki...

ya arkadaşlar okuduğum kadarıyla mat nie gerekli ona mat nie gerekli buna ya artık matsız türkçe öğretmeni bile olamıyon mat en büyük ayırıcı faktör onuda bi şekilde önümüze koymayın diyosunuz allah allah nasıl olcak ne güzel sistem akrdeşim yapamıyonmu mat girersin sözele bu kadar basit ama alışmışsınız gelmemiş yarınalra şikayete tabi...

felek dedi ki...

her dömen kafalarına göre sistem değiştiriolar olan biz öğrencilere oluo..şu yeni sistem hakkında doğru düzgün açıklama yapında bizde ona göre çalışmaya başlayalım!bide birşey merak ediorum mezunlara mı yarıyacak bu sisitem yoksa okuyan öğrencilere mi önce şu mezunları bi yerleştirin hayrınıza .......

felek dedi ki...

çalışalım çalışalım dio millet te bi sistem hakkında sağlam bilgi edinelimde ona göre neye nasıl çalışcamıza karar verip çalışalım..benm alanım ea kalkıp fen çözmemi beklemezler umarım:s

ÖZLEM KARAKAYA dedi ki...

lütfen sesiimizi duyun lütfen hukuk sözele geçsin biz fesefe sosyoloji pskoloji çözelim eza tercih yapıyo ama bu haksızlık degilmi yeni sınav sistemi getiyonuzda buna çare bulamdınızmı neden sözelciler en alt sınfta oluyo meselek lisesin önü açıldıda bizm haksızlıklar da düzelsin lütfen bi düşüşnün şu sözelclern ne umutlarla ne hayeller kurduk hukuk içn lütfen duyun sesimizi

aman dedi ki...

ya nedemek hukuk sözele gecsınnnn böyle sacma sey olur muuu ??? son sene bolümlerin meslekleri degistirilemezzzzzzz.... ayrıa devletımızın sayısal zekalı sozelcılere daha cok ıhtıyacı var.

www dedi ki...

ayrıca bu sıstem tam anlamıyla sayısalcıların ısıne yarıyor... kıme sorsam nasılsa mat yapıyouzz bıraz daaa edebıyata calısırızz yazarız hukuk dıyorlarrr cokta haklılarrr bızım okuldakı sayısallar bızım kadar edebıyat bılıyorlarrrr..... bu yenı sıstem tam bır sacmalıkkkkkkk ...... gerci alışmamız lazım burası turkıyeeeeeeee.....

zekai dedi ki...

arkadaslar bn onu bunu anlamam en 11 s1 s1z olmak isted1neze karar ver1n ve o derslere yuklen1n bnden ober1

burak turan dedi ki...

@Ehli DOST
hukuk fakültesi sözelde olan bir bölümdü daha sonra eşit ağırlığa alındı şimdide herkes pişman sebep ise hukuk fakültesinde integral çözmüyorsun yada kim orda sana sosyoloji ve psikoloji daha çok lazım
bir hukuk öğrencisi

mechul dedi ki...

"sanane" isimli üyenın yorumuna sinir oldum açıkçası.ben meslek lisesi öğrencisiyim,bilişim teknolojisi okuyorum ve öyle sandıgınız gibi garanti bir yaşamımız yok bizim.ben programa ve wep tasarımı okudugum halde staj yada çalısma amaclı hangi iş yerinin kapısını çalsam kız olmamın da etkisiyle bana işim dısında yemek,çay,bulasık gibi işler yüklüyorlar.baska alanlara gecme isteğimiz iş bulamama korkusu,ben bu korkuyu bilgisayar gibi etkin bir daldan yasıyorsam diğer bölümleri bilemıyorum artık.arkadasımız sözelciymiş ve onun önüne geçmemizden korkuyormuş,siz o dersleri bizden daha teferruatlı görüyorsunuz,gerçi bizimde sizden aksiğimiz yok fazlamız var.ben anadolu teknık lisesiyim,ingilizce,sayısal mesleki ve sözel bütün dersleri görüyorum.ben bu kadar cok alanla ugrasırken o sadece sözel çözüyor,önüne geçmemizden korkuyorsa eğer kusura bakmasın ama o yatmaktan baska hiçbirşey yapmıyor.haftada 48 saat ders görüp haftasonu dershaneye gidip haftaiçi etüdü alamadan ben onun önüne geçersem o gidip kendini en yakın köprüden atsın.bogaz köprüsüne falan gerek yok,bu beceriksizliği ile dere köprüsünden atlasa bile ölür gider o.

doğrucu dedi ki...

off ben say2 de 334(ben bunu haketmedim::() puan aldım tıp olmuyo tekrar deniycem yeni sistemle

doğrucu dedi ki...

benimle aynı durumda olan arkadaşlar lütfen paylaşsınlar dertleşelim::P

kafam karıştı dedi ki...

ya ben şuan dokuzuncu sınıfı bitirdm 10.snıfta tm bölümünü seçtim kimisi 2010daki öss içn avantajlı kimisi dezavantajlı diyor ne yapmamm gerek benim çok kafam karıştı sayısal sınıflrda çok kalabalık oldu neden herkes bu değişiklkten sonra sayısala yöneldi acaba anadolu lisesinde okuyorum biri yardım etsin lüften

mardinliengin dedi ki...

daha çok değişir bu sistemler ...

avrupalı dedi ki...

sana katılıyorum bayan mechul aynen bende senin durumundayım erkek olmama rağmen o işleri bende yapıyorum allah yardımcımız olsun sözelci arkadasta bizim arkamızda kalırsa sorunu kendinde arasın...

ferihaa dedi ki...

Gençler tasalanmaya gerek yok .. bu sınav herkese uygulanacak .ayrıca sınav sisteminin değişmesine çok sevindim .şimdilik adaletli gibi görünüyor .bakalım ilerleyen zamanlarda görürüz ..Birde arkadaşlar sistem değişsin diye yıllardıır sisteme atıp tutuyosunuz sonra değişiyor onada bi kulp buluyosunuz .nasıliş bu ya:) bilmeden konuşuyorsunuz .Size tavsiyem biraz daha araştırın ..ayrıca bir meslek liseli olarak mutlu oldum..şu katsayıyı kaldırsınlar artık ya .universitedeyım hala gelecek kaygısı hala huzursuzluklar ...offofff nediyim yeni hazırlananlar çok çalişin ...........

hashukukçu dedi ki...

hukuk için hangi derslere çalışmalıyım

2*2=5 MuSTaNG dedi ki...

Sistem degişimine gerçekten ihtiyaç vardı.Fakat acaba bunlar hiç akla geldimi_?
say-2 ögrencisi olarak soruyorum_?
1-Ben oks de çalıştım .Emek verdim .Anadolu lisesine gittim.Meslek liseli madem üniversite okumak istiyodu neden zamanında çalışmadı.
2-tmm meslek lisesinden katsayı kırılmasın.Ben mat-fiz-kim-geo en zor şartlarında okudum ben okuldan +65 puan alırken meslek liseli kardeşim neden +80 alıyo.
3-Ben okul bitince eger üniversite olmassa diplomalı vasıfsız işci olurken .Meslek liseli arkadaşın elinde bi diploma olacak en azından .
4-madem bu sistem adaleti saglıcak .okuldan gelecek ek puan kalksın.

5-
6-
7.......
peki şimdi soruyorum size ,SUÇ KİMDE_?
BU ÜLKEDE ADALETİ EN ÇOK SESİ ÇIKANDAN YANA VERENLERMİ.YENİ SİSTEMLE OKS Yİ GEÇERSİZZ KILANLARDAMI,MESLEK LİSESİNDEKİ BİR ÖGRENCİYE MESLEK ÖGRETEMEYENLERDEMİ,PARASI OLMADIGINDAN ÖZEL OKULA GİDEMEDİGİNDEN OKUL PUANI DÜŞÜK GELENLER Mİ,BU ÜLKEDE KENDİ ÖGRETMENLERİNİ EGİTEMEMİŞ SİSTEMDE UMUDU DERSANE DE ARIYAN ÖGRENCİDEMİ,YOKSA DERSANEYE GİDEMEYECEK DURUMDAKİ ÖGRENCİDEMİ _?_?_?_

ŞİMDİ ADALETMİ MÜLKÜN TEMELİ YOKSA MÜLKMÜ ADALETİn_?

NE DEMİŞ NECİP FAZIL KISAKÜREK_=====

ÜST ÜSTE SORULAR SORU İÇİNDE AKIL OLMAZLARIN ZORU İÇİNDE.....

kant dedi ki...

Arkadaşlar öncelikle herkes henüz hiç birşeyden emin deil ve neye saldırdığını ne olduğunu yeni yapılacak sistemin kime ne şekilde kar getireceğini yada kime ne avantaj sağlayacağını bilmiyor. en baştaki arkadaşımız sanane adlı arkadaş diyorki hukuk sözel bölümde olmalı olabilir bence fakat meslek liselerinin durumuna ne demeli işletme iktisat hatta hukuk büro yönetimi kamu yönetimi maliye vb gibi alanlar EA bölümünde ve meslek lisesi öğrencisi bunu tercih edemiyordu mantıksızlığı meslek liselerinin muhasebe bölümü öğrencileri iyi bilir bu çocuklar daha lisedeyken muhasebeyi ekonomiyi hukuk derslerini iktisat derslerini görüyor ve olaya bakın ki bu bölümler meslek lisesinin bölümü olamıyor düz lisede okuyan adam hayatında muhasebeyi rüyasında görmemiş adam gelip giriyor elini kolunu sallayarak adam anadolu meslekte bilgisayar okuyor bilgisayar mühendisliği alanı onun için alan dışı oluyor adam imam hatip okuyor ilahiyat fakultesi sözel bölümde
adam makine okuyor meslek lisesinde makine muhendisliği alanı deil uyanın türk evlatları uyumayın bu sistemin komple reforme edilmesi gerekiyor arkadaşlar başımızda kim varsa bizi kim yönetiyorsa milletimize öyhesabınıle büyük darbe vuryorki insanlarımız haklarını hürriyetlerini geleceklerini yitiriyor ben sınıf öğretmenliğine girecek puanı alabiliyorum ama meslek çıkışlı olmam o bölüme beni sokmuyor. hepimizin geleceğine 10 yıl ambargo koyan zihniyet yavaşça çekildiğine ve yeni şeylerin olacağına inanıyorum bu milletin eğitim hürriyetini elinden alanlardan hesabın sorulmasını ve bu hürriyetin millete iade edilmesini talep ediyorum yitirdiğim 10 yılın acısı mahşerde çıkmasın isterimki bunu yapanların cezalandırılmasını isterim şimdi umudum var umarım adaletli bi sınav yapılır..

ENES dedi ki...

SLM ARKADASLAR BEN TİCARET LİSESİ MEZUNUYUMM BU SENE 2 YILLIGA GECIS HAKKIM VAR AMA YENI ÖSS DE SANSIMI DENEMEK ICIN DERSHANEYE GIDIP HARIL HARIL CALISIP BU SINAVDA BILGISAYAR ILE ILGILI BI 4 YILLIKI ISDIYORUMM BU 1 SENE DERSHANE IULE CALISMAM ILE YETERLI OLURMU YORUMLARINIZI BEKLIYORUM ARKADASLAR

ENES dedi ki...

BEN ENES AYNI ZAMANDA MSN ADRESIMI VEREYIM BILGILI OLAN ARKADASLARIN BIZE YARDIMLARINI BEKLIYORUM KARSIK BI DONEM BILIYORSUNUZ KI xtreme__50@hotmail.com
ekleyın yardımcı olun konusalım

sabo$ dedi ki...

mrb arkdaslar yenisınav sıstemi hakkında genişbilgiye sahip arkdaslar varsa yardımcıolursanizsevinmirim lütfen yardimciolacak arkdaslar eqlesin elsisa-caanimsin@hotmail.com şimdiden tşkler.....

bahadır dedi ki...

allahını seven şu 2010 öss sistemi hakkında kesin bi sonuç yazsın şimdiden korku saldı içime
ne yapmam gerektiğini bilmiyorum

ibrahim Türkmen dedi ki...

@hashukukçu öncelikle hukkucu luk kendi icinden gelecek mesela lise sona gecen ben hukuk cu olacam diyen hic kusura bkmasın olamaz efendim. lise 1 . sınıftan başlayacak zeki olacak kafayı calıştıracak 4 sene gece güdüz calişip kafa yoracak ondan sonrada hak ettigini alacak

mihri dedi ki...

slm arkiler bende 12,sınıfa gidiom.ve sayısal bölümündeyim.yeni sistem hakkında fazla bilgim yok.acaba pisikolog olabilirmiyim yeni sisteme göre.gerçi kendi bölümüm dışında kalıyo bu meslek ama bazı arklar olur dediler.eğer bilginiz varsa lütfen yorum yazarmısınız.şimdiden teşekkürler...

namiş dedi ki...

amann arkadaslar bu sisteme takılıp kalmayın mantıklı olun biras sonucta CALIŞMAKK .. CALIŞMAK.. CALIŞMAKK...! tek yapmamız gereken bu ne olursa olsun emek olmadan yemekde olmuyor... calışcaz mecburenn.. basarılar herkese simdiden..

SÖZELCİ dedi ki...

@mechul mechulmüsün nesin sen ne sanıyosun be kendini bende sözelciyim ve bu durumdan çok memnunum senin dediğin gibi hafife alıncak bir bölüm değil sözel.çünkü bu bölümde başarılı olmak için kafa lazım bizim gördüğümüz kadar ağır sözel ders görseydin kafayı yerdin sen be... sözelci olmak ayrıcalıktır öyle boş boş konuşmakla olmaz mechulcüm

össli kız dedi ki...

katılıyorum.başarılar herkese